Informatie over Foodwe

Over

Vermindering van voedselverspilling ten voordele van het goede doel

1. Soorten voedsel aangeboden op Foodwe

Al het voedsel dat nog steeds geconsumeerd kan worden, maar dat echter niet meer via de klassieke distributiekanalen kan worden aangeboden

Producten die te dicht bij hun vervaldatum komen en die daarom niet meer in voorraad kunnen worden gehouden, noch vervoerd en vervolgens verkocht aan het grote publiek.

Voedselverspilling ten gevolge van de naleving van de conventionele normen; dit zijn bijvoorbeeld de beroemde “rechte bananen’’ of “de kromkommers”.

2.  Donatie of verkoop met korting

In geval van een voedselschenking mogen de goede doelen de producten niet opnieuw verkopen, dienen ze zelf de producten op te halen alsmede in overeenstemming te zijn met de veiligheidsvoorschriften en voedselhygiëne.

In het geval van een verkoop met korting, kan de voedingsindustrie voedsel verkopen aan een maximum van 60% van de publieke verkoopprijs. De verkoop tegen verlaagde prijzen biedt de voedingsindustrie de mogelijkheid om de kosten van een ethische benadering te dekken; het staat ook het aanbieden van een levering toe in optimale omstandigheden aan de liefdadigheidsorganisatie met betrekking tot veiligheidsvoorschriften en voedselhygiëne

3. Inschrijving en verificatie van profielen in 3 stappen

- Registreer eerst uw bedrijf of goede doel op Foodwe.be

- Maak vervolgens uw profiel compleet

- Vervolgens zal uw profiel worden gevalideerd door het Foodwe team 

4.  De eerste resultaten

Sinds de lancering eind 2014 hebben er 350 ton voedseldonaties plaats gevonden via de website in België. 

"Foodwe biedt een inventieve oplossing aan die bijdraagt ​​tot het verminderen van voedselverspilling. Deze komt neer op 295 kg per persoon per jaar in Europa, waarvan een derde in huishoudens. Dit platform draagt ​​bij tot de belangen van voedselproducenten en actoren van voedselhulp, maar staat ook ten dienste van het milieu " Olivier De Schutter, speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel tot 2014.

Foodwe  wint  de prijs: Europese week van de afvalvermindering in de categorie ‘Verenigingen / NGO. Er waren in totaal 11.993 projecten om voedselverspilling in Europa te verminderen.

Foodwe is een non-profit organisatie opgericht door Olivier Neufkens, Joost Vandenborre, Martin Neufkens en Jean Christophe Henderickx en wordt uitsluitend gefinancierd door mensen die een concreet project om voedselverspilling te verminderen willen ondersteunen.

Neem contact met ons op of steun ons project, via: contact@foodwe.be

Enkele cijfers over voedselverspilling:

·        Een derde van de jaarlijkse wereldvoedselproduktie, ongeveer 1.3 milliard ton, wordt verspild.

·        De wereldvoedselproduktie gebruikt 25% van het bewoonbaar oppervlak van de wereld en is verantwoordelijk voor 70% van de verswater consumptie en 80% van de ontbossing.

·        De  voedselverspilling in Europa zou 200 miljoen mensen kunnen voeden.

·        Vandaag de dag gebruikt de wereldbevolking het equivalent van 1,5 planeet. Gematigde scenarios van de VN suggereren dat als de huidige wereldbevolking en consumptie trends doorgaan, we tegen 2030 2 aardes nodig zullen hebben. We hebben er maar 1...

·        Volgens de FAO, is  het percentage van verspilde groenten en fruit het hoogste. (pourcentage?) Deze verliezen zijn grotendeels te danken aan de "ijking" van groenten en fruit gebaseerd op eenvoudige esthetische criteria. Het verlies is ook hoog voor vis en zeevruchten (30%), graanproducten (30%), oliehoudende zaden en peulvruchten (22%), vlees en zuivelproducten (20%).

Bron: NDCR, FAO rapporteert: "Wereldwijd verlies van voedsel en voedselverspilling", UNEP, RIOC "Voedselverspilling: begrijp het beter om het beter te voorkomen"; Global Footprint Network 2012.

 

VZW Foodwe : Verbindingslaan 15, nummer 9, 1060 Brussel